Bu Ayın Yeni Çıkanları
Bu ay yeni çıkanlar köşesinde sizler için üç kitap seçtik. Alper Çeker'den Roman Dersleri, Noel Malcolm'dan Kullanışlı Düşmanlar ve Mualla Uydu Yücel'den Bozkırın Asenaları.
Roman Dersleri
Yazan: Alper Çeker
Roman türü Türk edebiyatının güçlü bir dalı ama eleştirisi bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az. Alper Çeker'in Roman Dersleri adlı kitabı Türk romanını alışılmışın dışında bir bakış açısıyla yorumluyor. Bu kitapta Alper Çeker metinleri ele alırken yöntem olarak bir terkibi kullanıyor. Bu terkip; Rus Biçimciliği, Yapısalcılık ve Göstergebilim gibi biçimci yaklaşımların açığını yorum geleneği ile tamamlayan bir yöntem.
Roman Dersleri iki bölümden oluşuyor. Kitap birinci bölümde Cumhuriyet dönemi muhalif Türk romanının; Türkiye'de kamu kurumlarının yönetimini elinde tutan zümrenin uygulamalarına getirdiği eleştiriyi, romancının bu zümre ile bir tür hesaplaşmasını konu ediyor. İkinci bölümde ise yazar tasavvufi romanları değerlendiriyor. Alper Çeker bu romanları yorumlarken okurları tasavvuf konulu alt metinler arasında keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.
Kullanışlı Düşmanlar
Yazan: Noel Malcolm
Çeviren: Özden Arıkan
16. yüzyılda papalık ve Avrupa, kendi içindeki krizleri çözmek için Türk korkusunu kullanarak bir liderlik arayışına girdi. Martin Luther, Haçlı Seferleri politikalarının başarısız olduğunu ve halkın kiliseye olan güveninin azaldığını gördü; bu durumu papaya karşı bir savaş başlatmak için kullanmaya çalıştı. Erasmus da Avrupa'nın iç çekişmelerle zayıfladığını ve Türk korkusunu kullanarak eski gücüne ulaşabileceğini fark etmişti. İngiliz tarihçi Noel Malcolm, Kullanışlı Düşmanlar'da Osmanlı İmparatorluğu'nun Batı dünyası üzerindeki etkilerini ve Avrupalıların bu güç karşısındaki tutumunu derinlemesine inceliyor. Malcolm; Machiavelli'den Bodin'e, Voltaire'den Montesquieu'ye kadar birçok ünlü düşünürün eserlerinden yararlanarak; Batı'nın Osmanlı ve İslam algısının karmaşıklığını ve zamanla nasıl değiştiğini ortaya koyuyor ve bu fikirlerin Batı'nın güç, din, toplum ve savaşla ilgili tartışmalarıyla nasıl iç içe geçtiğini gösteriyor.
Bozkırın Asenaları
Yazan: Mualla Uydu Yücel
Uçsuz bucaksız bozkırda var olma mücadelesi veren Türkleri başarıya götüren en önemli özellik kadın ve erkeğin birbirlerini tamamladıklarına olan inançları olmuştur. Türk toplumunda yazılı olmayan ancak her bireyin uymak zorunda olduğu kuralları ifade eden töre; sosyal, siyasi, askerî ve iktisadi hayatta kadın ve erkeğin hak ve yetkilerini liyakat ve adalet esasına göre belirlemiştir. Aileden devlete giden yapıda, hayatın getirdikleri ile birlikte mücadele etme anlayışından hareket edilerek kadın daima erkeğinin yanında yer almış; hem aileyi hem de yeri geldiğinde devleti yönetmiştir. İşte bu anlayışın bir yansıması ve sonucu olarak da Türk tarihinde onlarca kadın tahta geçmiştir.
Prof. Dr. Muallâ Uydu Yücel'in Bozkırın Asenaları/Türk Tarihinde Kadın Liderler adlı kitabında, MÖ. 6. yüzyılda yaşayan Türk tarihinin ilk hükümdarı Tomris Hatun'dan, Kırgızların 19. yüzyıldaki bağımsızlık mücadelesinin yılmaz neferi Kurbancan Datha'ya; Sabar Kağanlığı'nın muktedir gücü Boğarık Hatun'dan, Abbâsî Devleti'ni yöneten Valide Sultan Şağab Hatun'a; Büyük Selçuklu Devleti'nin son terken hatunu Gevher Hatun'dan, Türkiye Selçukluları Sultanı I. Kılıçarslan'ın ömrünü oğluna adayan eşi Ayşe Hatun'a; Hindistan'ın kahraman kadın hükümdarı Raziye Begüm Sultan'dan, Kayı boyunun dirayetli hatunu Hayme Ana'ya kadar "Altun Özük Uz Hatun: Altın Gibi Temiz, Akıllı ve Bilgili Hatun" ünvanını hak eden bütün kadın hükümdarlarımız anlatılmaya çalışılmış.