Bu ayın eskimeyenlerinde Reşad Ekrem Koçu, Yusuf Ziya Ortaç ve Octavio Paz var.
Kimi ilk baskı, kimi sınırlı sayıda, kimi gözden geçirilmiş basım nadir ve antika kitaplar. Yayın tarihleri çok eski fakat güncelliklerini hiç kaybetmiyorlar.
Yeniçeriler
Reşad Ekrem Koçu
İlber Ortaylı'nın tavsiye ettiği kitaplardan biri, Reşad Ekrem Koçu'nun Yeniçeriler adlı eseridir. Ortaylı'nın "Osmanlı tarihini her yönüyle ve onun kadar renkli ele alan biri yok." sözleriyle tarif ettiği Koçu'nun Yeniçeriler'i kendi alanında bir başyapıttır. Kitabın "Tırnava Cadıları" başlıklı bölümünün konusu, çağdaş tarihçiler tarafından kendi keşifleri gibi sunuldu fakat yine de Yeniçeriler'de Benli Behiye ya da Kandıralı Mehmed gibi intihal yapmakla bitirilemeyecek sayısız tip vardır.
Bizim Yokuş
Yusuf Ziya Ortaç
Bir dönem siyasete de bulaşan Yusuf Ziya Ortaç'ı okurlar daha çok bir şair olarak tanıyorlar. 1950'Lerden sonra şiir dışında türlerde yazmaya başlayan Yusuf Ziya Ortaç'ın en önemli kitaplarından biri, Bizim Yokuş'tur. "Bizim Yokuş" adıyla kastedilen Babıali'nin bir dönemi hakkında eşsiz bir kaynak olan bu kitap Rıza Tevfik Bölükbaşı, Cenap Şahabettin, Halit Ziya Uşaklıgil ve Sermet Muhtar Alus gibi kişilerin portrelerine yer vermektedir.
Octavio Paz
Çeviri: Ömer Saruhanlıoğlu
Yay ve Lir; Nobel ödüllü Meksikalı şair, yazar ve diplomat Octavio Paz'ın şiir üzerine kaleme aldığı eşsiz eseridir. Ömer Surahanlıoğlu'nun dilimize kazandırdığı bu kitap hakkında yazmak çok zor. En iyisi onu, yazarı Octavio Paz'a sormak: "Şiir bilgidir, kurtuluştur, güç ve terk ediştir. Dünyayı değiştirebilecek güçte bir eylemdir şiir, doğası gereği devrimcidir: Ruhun eğitilmesi ve içsel özgürlüğün yolu. Şiir bu dünyaya anlam kazandırır, onu yüceltir; bir başkasını yaratır. Seçilmişlerin ekmeği, lanetlenmiş lokma."