Kıpırtı Çocuk Dergisini Biliyor muydunuz?
Bu yazıda sizlere tüm çocukların takip etmesini istediğim, www.kipirticocuk.com adresinden ulaşabileceğiniz Kıpırtı Çocuk dergisini tanıtacağım.
Kıpırtı Çocuk, kendisine çocuk edebiyatını mesele edinmiş yazar ve çizerlerden oluşan Eksi18 Edebiyat Topluluğu'nun çalışmalarından biri. Topluluk, on sekiz yaş altındaki bireyler için nitelikli eserler üretmeyi amaçlayan Nevzat Süer Sezgin rehberliğinde düzenlenen "Yetişkinler için Çocuk ve Gençlik Edebiyatı" eğitim programına katılmış kişilerden oluşuyor. Dergi, çevrimiçi yayımlandığı için dünyanın her yerinden ulaşılabiliyor. Böylesi bir zamanda inanması zor ama dergi, ücretsiz. Peki, bunu nasıl yapıyorlar diye sorarsanız, tabii ki sevgiyle. Çocukları seven ve onlar için gönülden çalışan bu topluluk, dergiyi sosyal sorumluluk projesi olarak görüyor. Derginin başarısını da kurucusu Dilek Yılmaz'ın ve yayın kurulunun dinamik, yazmayı, üretmeyi, en çok da çocukları seven yapısına ve bu uğurda gönülden çalışmalarına bağlayabiliriz.
Dergi'nin nasıl kurulduğunu ve kaç yıldır yayında olduklarını kurucusu sevgili Dilek Yılmaz'ın anlatımıyla dinleyelim: "Nevzat Süer Sezgin öğretmenden eğitim alan yazarlar Eksi 18 Edebiyat Topluluğu altında toplandılar. Ben de 2020 yılında bu eğitimi aldım. Çok yoğun geçen 16 haftanın ardından çocuklar için ürettiğimiz eserlerimizi toplayacağımız bir mecra oluştursak, diye düşündüm. İlk aklıma gelen, bir çocuk edebiyatı fanziniydi. Eksi 18 Edebiyat Topluluğu'nun proje geliştirme ve bunu toplulukla paylaşma gibi harika bir girişimcilik yapısı var. Projemi önce Nevzat öğretmenim ile paylaştım. Onun yüreklendirici enerjisi ile projemi yazılı olarak sundum, gönüllü arkadaşlarımla bir yayın kurulu kurduk. Altı aylık bir alt yapı hazırlığının ardından Mart 2021'de ilk sayımızı okuyucu ile buluşturduk. O dönemde hatırlayacaksın, pandemi ile uğraşıyorduk. Hepimiz evlerimize kapanmıştık. Derginin çevrim içi olması böyle bir zorunluluktan başladı. Yayın kurulundaki arkadaşlarımızın bazıları derginin basılı olması hayalini kuruyorlardı ancak ben başından beri çevrim içi kalmasını planlıyordum. Bugün itibariyle dergicilikte dördüncü yılımızı doldurduk."
Derginin hedef kitlesinde 7-12 yaş arası çocuklar, ebeveynler ve öğretmenler var. İçeriğini; evrensel değerleri gözeten, kısa sürede çocuğu sıkmadan okunabilen öykü, masal, şiir, fabl gibi kurgu metinler ve çeşitli meslekleri tanıtan söyleşi, merak uyandıran bilim kurdu, sanat kurdu gibi kurgu dışı bölümler oluşturuyor.
Kıpırtı Çocuk, Eksi 18 Edebiyat Topluluğu üyelerinin gönüllü emeği ile hazırlanıyor. Grup üyesi arkadaşlar eserlerini yayın kuruluna iletiyor, yayın kurulundaki editörler son okumaları yapıyor, web sorumlusu yüklemesini gerçekleştiriyor, sosyal medya sorumlusu içeriklerle ilgili takipçileri bilgilendiriyor. Bir diğer girişimleri, podcast ile içeriklerini sesli olarak takipçilerine ulaştırabiliyor olmak. Bu da yine gönüllü olarak destek veren profesyonel arkadaşlarla sağlanıyor.
Derginin bir güzel çalışması daha var. O da içerikleri uyaran olarak kullanarak Kıpırtı Okuma Kulübü etkinlikleri düzenlemek. Bu etkinliklerde p4c, drama, yaratıcı okuma ve yazma disiplinlerini birleştirerek hazırlanan akışı çocuklarla çalışıyorlar. Bu etkinlikler online ve yüz yüze gerçekleşiyor.
Yazımı Kıpırtı Çocuk'ta yayınlanan, editörlüğünü Gönül Çatalcalı'nın yaptığı, Tanıdık Kara Balık isimli şiirimle bitiriyorum. Siz bununla yetinmeyin ve içeriğindeki onlarca nitelikli eseri çocuklarınıza okumak için dergiyi inceleyin. Çocuklarınızla birlikte keyifli okumalar dilerim.
TANIDIK KARA BALIK
Önceleri çok kalabalıktı etrafım,
Vardı bir sürü arkadaşım.
Sık sık insanlar gelirdi ziyarete,
Bakarlardı bize uzun süre.
Heyecanlanırdık hepimiz,
Kuyruk sallardık "beni al, beni al" diye.
İçimizdeki şanslı balık giderdi böylece yeni evine.
Ben öyle çok, öyle çok baktım ki onlara,
Sonra vazgeçtim bıkkınlıkla.
Hem güzel değildim ki kuyruk sallayayım gururla!
Doğuştan tek gözüm yoktu benim, rengim de siyahtı.
Hangi çocuk tek gözlü kara bir balığı alacaktı?
Günlerden bir gün, bir kız çocuğu geldi, yüzünde gülümsemeyle.
Çok şirin, çok güzel, saçları iki yandan bağlı,
Ama o da ne, tek bacaklı!
Koltuk değneğiyle yürürken,
Bütün akvaryumlara baktı,
Acaba hangi arkadaşımı alacaktı?
Ben yalnızca izleyiciydim, mutsuz.
Hem tek gözlü, hem tipsiz.
Kız yaklaştı bizim akvaryuma,
Geldik onunla burun buruna.
Gözleri parladı beni görünce!
İçime bir coşku düştü sevinçle.
"Bunu istiyorum!" dedi babasına.
"Bunu mu?" diyebildi adamcağız şaşkınlıkla.
"Evet!" dedi küçük kız heyecanla.
"Şimdiye dek gördüğüm en özel balık.
Rengini çok sevdim, olsa da biraz karanlık.
Tek gözüyle bana bakıyor o da, tanıdık tanıdık."
Elanur Us
Yazar'a ait Diğer Yazılar
Elanur Us
İstanbul'da kızı ve iki kedisiyle yaşayan Elanur Us, peyzaj mimarlığı lisans ve yüksek lisans eğitiminin ardından edebiyat tutkusunu hayata geçirmek için yıllar sonra İstanbul Üniversitesi AUZEF'de felsefe lisansı yaptı. Çeşitli atölyelerde yaratıcı yazarlık, çocuk ve gençlik edebiyatı, çocuklarla felsefe, masal anlatıcılığı, metin çözümleme, mitoloji ve psikanatilik psikoloji dersleri almıştır. 2015'ten beri kurduğu kitap kulüplerinin yürütücülüğünü yapmaktadır.